Over Mirjam

Vroeger

Als kind begon ik met piano bij een gedegen Hongaarse lerares die mij al jong een goede piano-opleiding gaf. Mijn broer en mijn vader hadden celloles en mijn moeder speelde hobo. Ons huis was altijd een gastvrije plek voor buren en vrienden die kwamen eten en muziek maken. Alle instrumenten waren welkom en het was voor mij altijd een heerlijke belevenis om op de gezamenlijke muziekavonden mee te spelen.

Na een aantal jaren pianoles gaven mijn ouders mij de gelegenheid om nog een ander instrument te kiezen. Dankzij een oom die zijn instrument te leen gaf, maakte ik kennis met de viool. Dat was een fantastische ervaring: strijken en zo je eigen klank maken, ik wilde dan ook verder met de viool.

Gelukkig vonden we een goede vioollerares, Gerda Regter en ik kon met de viool aan de slag. Haar vioollessen waren altijd leuk: eerst samen goed de oefenliedjes doornemen en daarna een mooi samenspelstuk spelen voor twee violen. Mijn lerares speelde met zo'n prachtige klank, zo mooi wilde ik graag leren spelen. Muziek was een spannende ontdekkingsreis, ook omdat we thuis veel naar muziek luisterden, van Bach tot alle soorten jazz. Na de middelbare school deed ik toelatingsexamen voor het Conservatorium Amsterdam. Ik werd aangenomen en kon beginnen met mijn professionele vioolopleiding.

Opleiding

Ik studeerde bij de violiste Jeannelotte Hertzberger die tevens primarius was van het Amsterdams Strijkkwartet. Deze viooldocente moedigde haar vioolstudenten aan zelf kamermuziek te spelen en te ontdekken. In de opleiding kregen we veel soorten vioolmuziek te spelen en hadden we gedegen les in muziekpedagogiek en vioolmethodiek van de bekende vioolpedagogen Coosje Wijzenbeek en Qui van Woerdekom.

Docente

Na het behalen van mijn diploma "Docerend Musicus Viool" solliciteerde ik bij het Muziekcentrum Zuid-Kennemerland (MZK) in Haarlem. Ik werd meteen aangenomen en zo begon ik in 1991 met een mooie vioolpraktijk. In 2015 werd de Haarlemse muziekschool opgeheven en inmiddels heb ik een eigen vioolstudio in Haarlem met leerlingen uit de wijde omtrek. Ik geef nog altijd met veel plezier les.

Violiste en Muziek

Met mijn diploma op zak vervolgde ik mijn kamermuziekstudie bij de bijzondereviolist Isidor Lateiner, solist en viooldocent aan het Haags Conservatorium. Bij Lateiner leerde ik het kamermuziekrepertoire goed kennen zoals vele vioolsonates en strijkkwartetten.

Bij het muziekgezelschap Studio Laren met Marijke Ferguson gaven wij concerten met prachtige middeleeuwse muziek op bijzondere en middeleeuwse instrumenten zoals vedels en zinken blaasinstrumenten. Met het barokensemble van de Dom Cantorij in Utrecht legden wij ons toe op barokmuziek o.l.v. de organist Maarten Kooy en gaven we vele concerten in kerken door heel Nederland.

Ook maakte ik deel uit van Quartetto Renuevo, een ensemble bestaande uit accordeon, piano, viool en contrabas. We speelden muziek van Astor Piazolla en andere mooie spannende Zuid Amerikaanse muziek.

In de muziekstudio van mijn gitaarcollega Job van Essen mocht ik in de rockband Cayenne veel pop, blues en country muziek spelen en improviseren.