Hoe begin je?

Je kunt het gehele jaar door met lessen beginnen. Het is niet nodig om al noten te kunnen lezen, dat komt in de lessen vanzelf aan bod. Ik zorg voor al het lesmateriaal.
Het is niet nodig om al een viool te hebben, ik kan advies geven bij de keuze van de huur of aankoop van een viool, strijkstok en kist. Voor alle beginners, en voor kinderen die in de groei zijn en steeds een andere maat viool nodig hebben, raad ik aan om een viool te huren en vooral niet te kopen.
Ik vind het belangrijk, dat vioolspelen voor iedereen toegankelijk is, viool leren spelen is vaak minder duur dan wordt gedacht. Bovendien zijn er in veel gemeentes subsidieregelingen voor kinderen die in hun vrije tijd op een les of op een club willen. Vioolles valt daar ook onder en ik kan helpen bij de aanvraag.
Al bijna vanaf de eerste les begeleid ik de leerling op de piano of op de viool. Veel leerlingen vinden zulk samenspel een leerzaam hoogtepunt van de les.
Het helpt wel enorm in de voortgang, als de leerling bereid is om ook buiten de lessen de viool ter hand te nemen, om te spelen en om te leren hoe je oefenen leuk en zinvol maakt, om te merken hoe fijn het is als iets lukt wat eerst zo moeilijk leek.